Кава проти раку?

Чи можна каву онкохворим?

    Вживання кави та зниження ризику розвитку раку були ретельно досліджені, і численні результати підтверджують зворотний зв’язок між великим споживанням кави та зниженням ризику раку.
    Згідно з результатами досліджень, кава також здатна знижувати ризик онкологічних захворювань підшлункової залози, товстої кишки, мозку та стравоходу. Також науковці встановили, що у людей, які люблять каву, значно нижчі ризики захворіти на гепатоцелюлярну карциному – найпоширенішу форму раку печінки. Це стосується не лише кави у зернах, а й розчинної [1].                                                                                                                              

    Дослідження продемонстрували, що чоловіки, які п'ють каву регулярно, мали на 10% менше шансів захворіти на рак передміхурової залози, ніж ті, хто вживає каву тільки час від часу. Кава корисна і для жінок. Шведські вчені нещодавно виявили, що п’ять, або більше чашок кави на день, можуть захистити жінок від однієї з найагресивніших форм раку грудей [2].                                                                                                                                                              

     І головне, регулярне вживання кави може не тільки попередити виникнення раку, але й покращувати стан здоров’я онкохворих, зменшуючи токсичний вплив хіміотерапевтичних ліків. Також, дослідження свідчать, що ті онкопацієнти які люблять вживати каву, мають достовірно менший ризик рецидиву та прогресування захворювання [1-3].

    Ось так несподівано відомий кожному тонізуючий напій проявив свої протиракові властивості. Та слід пам’ятати, що вживати каву корисно, а зловживати нею – ні.

 

 Джерела

1.     Safe S, Kothari J, Hailemariam A, Upadhyay S, Davidson LA, Chapkin RS. Health Benefits of Coffee Consumption for Cancer and Other Diseases and Mechanisms of Action. Int J Mol Sci. 2023 Jan 31;24(3):2706. doi: 10.3390/ijms24032706. PMID: 36769029; PMCID: PMC9916720.

2.     Pauwels EKJ, Volterrani D. Coffee Consumption and Cancer Risk: An Assessment of the Health Implications Based on Recent Knowledge. Med Princ Pract. 2021;30(5):401-411. doi: 10.1159/000516067. Epub 2021 Mar 24. PMID: 33761499; PMCID: PMC8562048.

3.     Zhao LG, Li ZY, Feng GS, Ji XW, Tan YT, Li HL, Gunter MJ, Xiang YB. Coffee drinking and cancer risk: an umbrella review of meta-analyses of observational studies. BMC Cancer. 2020 Feb 5;20(1):101. doi: 10.1186/s12885-020-6561-9. PMID: 32024485; PMCID: PMC7003434.

Інші статті

хлібопекарські дріжджі - онкологія рак

Наші пращури вирощували особливий вид пшениці полбу. Вона мала 14 хромосом. Дика тверда пшениця має 28 хромосом.

Арекур допомагає підтримати життєві ресурси під час стресу

Спеціалісти свідчать, що з медичної точки зору війна — це травматична епідемія, постійний потужний стрес. Мається на увазі не тільки безпосередні тілесні травми, а й травмуючі психіку події, наслідки яких можуть бути настільки ж руйнівними, як і наслідки фізичних ушкоджень.¹

Пластик наражає на рак, безпліддя та хвороби мозку

Наночастинки пластику потрапляють в організм людини різними шляхами та мають доведений згубний вплив на здоров’я дихальної, імунної, репродуктивної та травної систем.